Blog

populairste programmeertalen
Prikbord Programmeren

De populairste programmeertalen

De IT-arbeidsmarkt heeft in de afgelopen jaren veel veranderingen meegemaakt, en dit in positieve zin. De vraag naar programmeurs blijft groter dan het aanbod, dus de kans op een baan als programmeur is groot. Het maakt niet uit hoe veel talen jij beheerst, is dit er één, of heb je meerdere talen eigen gemaakt? Weet dat je in deze tijd meer dan gewild bent!
Er zijn erg veel verschillende programmeertalen, en elk jaar komen er meer bij. Om jou alvast een duwtje in de goede richting te geven hebben we een lijstje met de 5 populairste programmeertalen voor 2020.

Python

Als Nederlanders mogen wij trots zijn met Python op de eerste plek, het is namelijk een uit Nederland afkomstige programmeertaal die in 1991 werd geïntroduceerd.
Python wordt gebruikt voor besturingssystemen, wiskundige en wetenschappelijke software en bij de ontwikkeling van webapplicaties.
Een van de redenen dat Python populair is is dat het gebruikt wordt op baanbrekende onderzoeksgebieden. Robotics, machine learning, AI, big data en cyber security-projecten maken veel gebruik van deze programmeertaal.

JavaScript

JavaScript is sinds de lancering in 1995 een bekende en veelgebruikte programmeertaal geworden. Met JavaScript worden onder meer webpagina’s dynamisch en interactief gemaakt. Door de blijvende vraag naar interactie op websites blijft JavaScript een van de populairste talen.
Je kan snel beginnen met het leren van JavaScript, wat het daarnaast ook aantrekkelijk maakt is dat het in alle browsers wordt ondersteund. JavaScript is de enige taal die in alle browsers gedraaid kan worden en heeft daar dus effectief een monopolie.

PHP

PHP, oftewel “PHP: Hypertext Preprocessor” is een veel gevraagde taal. WordPress is software waarmee ontzettend veel websites gemaakt worden. WordPress en de plugins voor WordPress zijn allemaal geschreven in PHP. De vertegenwoordiging van en de vraag naar PHP-developers is groot, dit betekent dat er hiervoor genoeg baankansen liggen. 

C++

C++ is een opvolger van C en, in tegenstelling tot zijn voorganger, een programmeertaal die object georiënteerd is. Over het algemeen wordt dit als een ingewikkelde taal gezien om te leren, het kost veel tijd en aandacht om C++ te leren. Door de veelzijdigheid van deze taal kan het voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Als voorbeeld is het besturingssysteem van Windows in C++ geschreven, daarnaast worden ook grote 3D-games geschreven in deze programmeertaal. 

C#

C# is net zoals C++ een object georiënteerde programmeertaal die door Microsoft is ontwikkeld. Als C#-developer heb je veel mogelijkheden, zo kunnen er websites, applicaties en games mee ontwikkeld worden. Waarom Microsoft deze taal heeft ontwikkeld is best wel ironisch. Sun, het moederbedrijf van Java, wilde niet dat Microsoft aanpassingen deed aan Java. De reactie van Microsoft, een eigen programmeertaal maken. 

We hopen dat jij met deze 5 populairste programmeertalen verder aan het werk kan.
Wil jij aan je eigen programmeer vaardigheden werken of de beginselen van het programmeren leren? Meld je dan aan voor onze Mini Course of bekijk de opleiding tot Front-end Developer.