FAQ

Over de opleiding

Wat zijn de toelatingseisen?

Er zijn geen opleidingseisen in de vorm van een vooropleiding of vakkenpakket. Iedereen kan leren programmeren! Wel doen we een intake om te kijken of de opleiding en het beroep van programmeur bij je past.

Hoe groot is een klas?

Een klas bestaat uit 8-10 studenten.

 

 

 

 

Hoe is de samenstelling van de groep?

We delen de groepen zoveel mogelijk naar regio in. Leeftijd en kennisniveau van de deelnemers zijn heel divers. De persoonlijke begeleiding van de docent zorgt ervoor dat iedereen mee kan komen in het programma en de groep.

Is er een examen?

De eerste zes weken doe je opdrachten waarin je vaardigheden getoetst worden. Daarna werk je in de praktijk bij een partner van Winc Academy of een andere werkgever. Je prestaties bepalen of je de opleiding met goed gevolg afrondt.

 

 

 

 

 

Hoeveel uur per week ben ik hieraan kwijt?

Je hebt 40 uur per week (online) les, van 09.00 tot ongeveer 18.00 uur, met genoeg pauzes. Af en toe heb je een lesdag in Amsterdam en moet je dus rekening houden met reistijd. Daarnaast zal het huiswerk nog gemiddeld 6 uur per week kosten. Na zes weken ga je aan de slag bij een werkgever. Je werkt daar 36 uur per week. Elke vrijdag om 15.00 uur is er dan een meetup met de klas, waar je live of online bij bent.

 

Kan ik de opleiding ook parttime volgen?

Bij voldoende belangstelling starten we een parttime groep. De lessen zijn dan deels in de avonduren en het weekend. De opleiding duurt dan 12 weken. Neem contact met ons op als je belangstelling hebt voor de parttime opleiding.

 

 

Waar kan ik werken na de opleiding?

Winc Academy leidt je op tot een front-end programmeur met brede kennis over samenwerken en doelen behalen. Na de opleiding kun je direct aan de slag als junior webdeveloper. Je kunt webwinkels bouwen en onderhouden, apps maken of bijvoorbeeld aan de slag voor een zorgplatform.

 

Hoe ziet het lesrooster eruit?

Hier vind je het lesprogramma voor de eerste zes weken.

Is er ook een opleiding tot full-stack developer?

De opleiding tot front-end developer geeft je een goede basis die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Op termijn starten we met een vervolgopleiding op dezelfde voorwaarden, waarmee je je programmeerkennis kunt uitbreiden. Uiteraard houden we je hiervan na je opleiding op de hoogte!

 

Over de Mini Course

Als ik de Mini Course doe, krijg ik dan vrijstellingen in de langere opleiding?

De Mini Course is verplicht om in te kunnen stromen in de langere opleiding. Hierin kun je testen of programmeren wat voor jou is. De langere opleiding  werkt met Project-based learning (PBL). Hierin staan praktijkgerichte projecten centraal waarin alle facetten van programmeren samenkomen.  De Mini Course geeft je een makkelijker start in de langere opleiding.

Tot wanneer kan ik cancellen en krijg ik dan mijn geld terug?

De Mini Course gaat van start bij voldoende deelnemers, indien er onvoldoende deelnemers zijn zullen we samen kijken naar een alternatieve datum. Tot 30 dagen voor de start kun je de Mini Course kosteloos annuleren. Na aanvang van de cursus is restitutie niet meer mogelijk

Praktische informatie

Hoe werkt de inschrijving?

Nadat je de Mini Course hebt gedaan kun je je inschrijven voor de opleiding via dit formulier. Je krijgt een bevestigingsmail met een uitnodiging voor een online assessment. Deze uitgebreide test brengt in beeld of programmeren bij je past en hoe groot je slagingskans is. Zo weet je zeker dat je tijdsinvestering van een half jaar de moeite waard is. Is het assessment positief, dan nodigen we je uit voor een gesprek.

 

Wat kan ik van de intake verwachten?

In een persoonlijk gesprek kunnen we elkaar leren kennen. Hierin bespreken we wat we van elkaar verwachten. Als we meerdere groepen hebben kijken we op basis van dit gesprek ook welke studenten het beste bij elkaar passen. We leggen uit hoe de opleiding en het lesprogramma in elkaar zitten en bespreken de financieringsovereenkomst. Op basis van dit gesprek gaan we ook op zoek naar een goede match voor een werkplek bij een partnerbedrijf. Mocht je na de intake toch twijfelen of het bij je past, dan heb je nog vijf werkdagen de tijd om je af te melden.

Hoe lang van tevoren moet ik me aanmelden?

We starten in principe elke drie maanden met een nieuwe groep. Is de groep vol en zijn er niet genoeg aanmeldingen voor twee groepen, dan moet je wachten tot de volgende periode. Je kunt je dus het beste zo snel mogelijk aanmelden, dan weet je zeker dat je plaats hebt. Inschrijven voor een latere periode is ook mogelijk, bijvoorbeeld in april aangeven dat je per september wilt starten. Hoe sneller je je aanmeldt, hoe meer kans je hebt op een gegarandeerde baan via een partnerbedrijf van Winc Academy.

Kan ik een optie nemen op een opleidingsplaats?

Na je aanmelding krijg je eerst een online assessment en daarna een persoonlijk gesprek. Daarna heb je nog enkele dagen bedenktijd. Je hebt na je inschrijving dus nog minimaal twee weken waarin je dingen kunt uitzoeken en regelen zonder dat je aan de opleiding vast zit. Buiten dit standaard-traject werken we niet met opties.

 

 

 

Waarom doen jullie een assessment voor de inschrijving?

Winc Academy biedt een bijzondere manier van studeren voor een bijzonder leuk vak. Om er zeker van te zijn dat programmeren echt iets voor jou is, doen we een assessment. Dit assessment gaat niet om parate kennis van programmeren of computers, maar meer over eigenschappen en competenties.

Moet ik me voorbereiden op het assessment?

Nee. Wij adviseren je wel om goed uitgeslapen aan de test te beginnen. Je kan het niet verkeerd doen. Wij onderzoeken je kwaliteiten en persoonlijkheid om te kunnen vaststellen of programmeren iets voor jou is. Je hoeft dus alleen maar jezelf te zijn.

Wat moet ik doen als ik ziek word?

Op de dag dat je ziek wordt, meld je dit via Slack bij de docent. Deze zal met jou afspreken hoe je de gemiste stof in kunt halen, met opdrachten, studiemateriaal en waar nodig extra uitleg van de docent. Verwacht je langer dan een week ziek te zijn, dan kijken we naar een structurele oplossing. Bij langdurige ziekte zou dat bijvoorbeeld ook kunnen betekenen dat je de opleiding tijdelijk stilzet en in de volgende periode in een nieuwe groep instroomt.

Kan ik ook alleen werken?

Bij programmeren werk je afwisselend alleen en in een team. Het leren werken in een team is een essentieel deel van de opleiding. Je kunt dus wel deelopdrachten alleen doen, maar zal altijd ook groepsopdrachten hebben. Hoe je prettig in een groep kunt werken is onderdeel van het lesprogramma. Bespreek daarom vooral met de docent en de groep wat voor jou goed werkt, en leer ook van de suggesties van je klasgenoten.

Kan ik de opleiding ook stopzetten?

Als je vanwege ziekte tijdelijk niet mee kunt doen, zoeken we met jou en je docent naar een oplossing op maat. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn dat je in een volgende periode in een groep instroomt.
Besluit je na een aantal weken dat programmeur worden toch niets voor jou is, dan kun je met de opleiding stoppen. Hiervoor kan wel een boeteclausule gelden, afhankelijk van hoe lang je hebt meegedaan.

 

 

Hoe heb ik contact met medestudenten en de docent?

Wij werken in het online platform Slack. Hierin kun je groepen aanmaken, documenten delen en berichten uitwisselen. Ook kun je videoconferences houden en je scherm delen. Je kunt in meerdere groepen werken, dus verbonden zijn met de hele klas tegelijk, of met bijvoorbeeld drie mensen werken aan een subopdracht. Tijdens de lessen werk je allemaal in dezelfde groep, zodat de docent kan meelezen of meekijken en advies kan geven. Kijk hier voor meer uitleg.
Bij de opleiding is een abonnement op de betaalde versie van Slack inbegrepen voor de duur van de opleiding.

Wat zijn de specificaties van de computer die ik moet hebben?

Het is het handigste als je een laptop hebt, omdat je op de dagen op locatie in Amsterdam ook op je eigen computer moet werken. Deze moet een redelijk geheugen hebben, een goed werkende webcam en een goede geluidskaart. Je moet er makkelijk nieuwe software op kunnen installeren.

 

 

Ik wil op vakantie tijdens de opleiding, kan dat?

Tijdens het lesprogramma van zes weken is het niet mogelijk om vrij te nemen. Daarna moet je dat afstemmen met je collega’s en werkgever. Het is wel zo dat je het meest hebt aan de opleiding als je zo min mogelijk mist van de begeleiding van de docent en de meetups met de klas. We adviseren je dus om vakantie zoveel mogelijk na het half jaar van de opleiding te plannen. Uiteraard ben je wel vrij op wettelijke feestdagen zoals pasen en koningsdag.

Wanneer krijg ik alle materialen en mijn rooster?

Je rooster krijg je drie weken van tevoren. Hierop is ook aangegeven op welke data in principe de klassikale lessen in Amsterdam zijn. Het kan zijn dat de groep na de start besluit een aantal klassikale data aan te passen. Dit kan alleen als de hele groep het ermee eens is en om zwaarwegende redenen (dus niet voor algemene afspraken zoals tandarts- of theaterbezoek, verjaardagen et cetera).

Hoe is de bereikbaarheid van de locatie?

Winc Academy is gevestigd aan de Reinaert de Vosstraat 27 in Amsterdam. Je kunt voor de deur parkeren, het parkeertarief is € 2,40 per uur. Bij Q-park Bos en Lommer parkeer je voor maximaal € 13,- per dag, de garage ligt op 10 minuten lopen van Winc Academy.
Winc Academy ligt op 25 minuten lopen van station Amsterdam Sloterdijk, er gaat een bus die tot op 300 meter van het gebouw komt.

Moet ik het laten weten wanneer ik een dag vanuit huis lessen volg?

De klassikale dagen zijn belangrijk voor het groepsproces. In principe moet je hierbij op locatie aanwezig zijn. Alleen bij bijvoorbeeld ziekte kun je aan de docent vragen of je in plaats van te reizen de les online kunt volgen.

Betaling en administratie

Hoe werkt achteraf betalen?

Wij geloven erin dat je na onze opleiding snel aan de slag komt. Daarom kun je de opleiding betalen van je salaris in de eerste jaren. Er zijn twee varianten.

1. Je gaat aan de slag bij een van de partnerbedrijven van Winc Academy. Via dit bedrijf betaal je een deel van de opleiding. Daarnaast werk je twintig weken voor het minimumloon. 

2. We sluiten een overeenkomst waarin we afspreken dat je gedurende 18 maanden (1,5 jaar) 16% van je bruto salaris aan ons betaalt. Wel met een maximum, dus als je in je eerste baan direct meer dan gemiddeld verdient ben je sneller klaar met betalen. Blijkt in de eerste vier weken van de opleiding dat programmeren toch niks voor jou is of vind je geen baan, dan hoef je niet te betalen. Stop je na vier weken met de opleiding, dan kan een boeteclausule gelden.

Welke variant het ook wordt voor jou, je betaalt sowieso vooraf € 500,- inschrijfgeld.

Is het percentage dat ik ga afbetalen flexibel?

Het percentage dat je afbetaalt staat vast. Dit percentage is gebaseerd op een gemiddeld salaris voor een junior webdeveloper, zodat je voldoende geld overhoudt om van te leven. Er is wel een maximumbedrag van € 9.500,- voor terugbetaling. Verdien je meer dan gemiddeld, dan heb je dus sneller dit maximumbedrag bereikt.

 

 

 

 

 

Hoe helpen jullie bij het vinden van een baan?

Winc Academy heeft een groot netwerk van bedrijven die vaak werk hebben voor programmeurs. Een aantal van die bedrijven biedt direct een baan aan onze studenten. Je gaat dan na het lesprogramma van zes weken bij hen aan de slag. Winc Academy is geen uitzend- of detacheringsbureau, je hebt dus geen baangarantie als je je inschrijft. Het staat je uiteraard ook vrij om buiten ons netwerk te solliciteren, de opleiding biedt daarvoor een stevige basis.

Moet ik betalen als ik geen baan kan vinden?

We denken dat die kans heel klein is. Maar als je twee jaar na de opleiding nog geen baan hebt gevonden, terwijl je wel een minimaal aantal sollicitaties hebt gedaan, dan vervalt de verplichting tot terugbetaling.

 

 

Moet ik betalen als ik de opleiding niet afmaak?

Dit is afhankelijk van hoe lang je aan de opleiding hebt meegedaan. Tot vier weken mag je je bedenken. Na vier weken lesprogramma geldt een boeteclausule waarin je een deel van de opleiding terugbetaalt. Kun je de opleiding niet afmaken door ziekte, dan maken we aparte afspraken. Je zou dan bijvoorbeeld ook op een later moment in een nieuwe groep kunnen instromen.

Ik wil na de opleiding als freelancer aan de slag, hoe werkt het dan met de betalingsregeling?

Voor freelancers maken we een betalingsovereenkomst op maat, waarbij we afspreken dat je een percentage van de bruto omzet afdraagt. De looptijd van deze betalingsovereenkomst is flexibel, omdat je als freelancer eerst je portfolio/cv moet opbouwen.

 

Hoe lang moet ik afbetalen?

Start je de opleiding met een baan bij een partnerbedrijf, dan krijg je 20 weken minimumloon in plaats van een marktconform salaris. De opleiding is daarna afbetaald.

De standaard afbetalingstermijn voor werknemers in loondienst bij andere bedrijven is 18 maanden. Heb je het maximumbedrag eerder bereikt dan kun je eerder stoppen met afbetalen. Voor freelancers geldt een andere regeling.

 

Wat zijn de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld boeken?

Het enige dat je zelf beschikbaar moet hebben is een goede computer en een goede internetverbinding. Alle lesmateriaal is inbegrepen in de opleiding. Ook het betaalde abonnement van Slack is voor rekening van Winc Academy tot het eind van de opleiding.

 

 

 

 

Krijg ik reiskosten vergoed?

Er is geen reiskostenvergoeding.

 

 

 

 

 

 

 

Kan ik studiefinanciering of subsidie aanvragen als ik deze opleiding volg?

Winc Academy is een particuliere opleiding, je komt dus niet in aanmerking voor studiefinanciering. Omdat je de studiekosten pas achteraf via je salaris hoeft te betalen, zal dit in de praktijk weinig problemen opleveren. Mocht je starten vanuit een WW- of bijstandssituatie, neem dan even contact op met de gemeente. Soms kun je de aanschafkosten van de laptop vergoed krijgen of studeren met behoud van uitkering.