Blog

Winc Academy docenten
Prikbord

Geen IT achtergrond, wel programmeur worden: kan dat?

Marjolijn:

Je bent nieuwsgierig naar de IT. Maar sluit jouw achtergrond wel aan bij de job? Programmeur worden zonder IT achtergrond, kan dat? Ja, dat kan. Ik deed het namelijk zelf. Ben je benieuwd hoe? Lees hier mijn ervaring.

Na mijn middelbare school

Na de middelbare school heb ik, zoals zoveel mensen met mij, “gewoon” maar een studie gekozen die zo breed mogelijk was. Zodat je er “nog alle kanten mee op zou kunnen”. Zo ben ik uiteindelijk afgestudeerd in bedrijfskunde. Erg breed. Dat leverde vanzelf ook de nodige keuzestress op. Ga ik een manager worden? En wat manage ik dan precies?

In mijn nieuwe baan kon in mijn draai niet helemaal vinden. Veel gedachtes als “is dit nou waar je al die jaren voor gestudeerd hebt?”. Op mijn werk kreeg ik te maken met de IT wereld, maar programmeur worden leek allemaal heel ver weg. Die gasten daar bij die bureaus in de hoek: zij regelen “dingen met code”. Om de afstand nog groter te maken, was er ook vaak weinig communicatie met de IT-afdeling. Je communiceert al gauw via “tickets”, die je “inschiet”. Om maar een wat mooie kantoor termen te gebruiken voor: “schrijf wat je wilt hebben maar even op en we kijken er later naar”. Het zag er niet uit als een toegankelijke wereld voor een net afgestudeerde bedrijfskundige.

Fascinatie voor IT

Toch bleef mijn fascinatie voor IT en heb ik mij om laten scholen tot developer. Tot nu toe de beste beslissing in mijn hele carrière. Nu ik zelf de persoon ben die vaak zegt “schiet maar even een ticket in”, kan ik wat beter inzien welke eigenschappen je nodig hebt om jezelf succesvol om te scholen zonder IT achtergrond.

Eigenschappen developer

Er zijn twee dingen belangrijk als je developer wilt worden: je bent nieuwsgierig en je bent een probleemoplosser. Deze twee kunnen ook vaak hand in hand gaan. Als jij bijvoorbeeld degene bent die graag direct alternatieven gaat onderzoeken als een probleem zich voordoet. Deze twee eigenschappen kunnen zich bij jou dus op hele verschillende manieren tonen. Je moet er daarnaast ook oké mee zijn om op verjaardagen niet meer exact uit te kunnen leggen wat je precies doet als programmeur.

Als laatste heb ik nog 1 hele belangrijke eigenschap ontdekt die je moet hebben als programmeur. Eentje die niet mag ontbreken. Je moet kunnen lachen om internet-memes. Anders ben je verloren.