‘Mijn carrièreswitch: leren programmeren voelt als een schot in de roos.’

Arno Meijer

‘Ik wilde iets anders. En programmeren leek me wel wat. Toch twijfelde ik: kan ik dit wel? Is dit echt iets voor mij? Daarom deed ik eerst een korte 3-daagse opleiding. Toen ik na die 3 dagen al vol trots aan mensen resultaat kon laten zien, besloot ik ervoor te gaan. En dus begon ik aan de front-end opleiding’, aldus onze front-end developer student Arno Meijer. ‘Het meest zin heb ik vooral om het straks ook gewoon echt te kunnen. Het in de vingers te krijgen.’ In dit artikel lees je hoe het is om een carrièreswitch te maken en wat dat met je doet.

‘Ik wilde iets anders en had ook wel  al gesolliciteerd, maar ik had gewoon de papieren nog niet.’

‘Hiervoor werkte ik bij De Persgroep. Daar heb ik met name rollen gehad als teamleider en manager bij het callcenter van het bedrijf. En de laatste 3 jaar als manager van een functioneel beheer afdeling. En daar ben ik dus in aanraking gekomen met IT. Ik vind het leiding geven voor een deel leuk, maar voor een deel ook niet. Ik wilde iets anders, ben gestopt bij De Persgroep, en ben eens gaan nadenken wat ik wilde. Tijdens mijn werk heb ik veel consultants van IT-bedrijven gesproken. En dat leek me nou een heel leuk beroep, om tussen de IT en de business in te zitten. En daar heb ik ook wel op gesolliciteerd, maar ik heb gewoon de papieren nog niet.’

Arno Meijer over leren programmeren bij Winc Academy

‘Via google kwam ik bij Winc Academy terecht, ik wilde niet voor hoge studiekosten komen te staan.’

‘Dus ik ben op zoek gegaan naar iets waar ik kon leren en werken tegelijkertijd, zodat ik niet voor hoge studiekosten kwam te staan. Veel naar gegoogeld, veel naar gekeken, en toen kwam Winc Academy voorbij. Toen ik de website zag dacht ik: hé, dit lijkt een schot in de roos te zijn. Vandaar dat ik voor hen heb gekozen.

‘Ik twijfelde ook: kan ik dit wel? Is dit echt iets voor mij? Ik ben niet iemand die veel wiskunde gedaan heeft.’

Wat me erg aanspreekt is het 6 weken studeren en dan meteen bij een opdrachtgever aan de slag kunnen gaan. Maar ik twijfelde ook: kan ik dit wel? Is dit echt iets voor mij? Ik ben niet iemand die veel wiskunde gedaan heeft. Het is heel veel logisch nadenken. Kan ik dat wel? Als je wiskundige vakken laat vallen op de middelbare school is dat vaak al een teken.

Dus ik was vooral aan het twijfelen van moet ik dit nu wel gaan doen of niet, omdat ik die wiskundige feel misschien niet zo goed zou hebben. Daar was ik een beetje huiverig voor. Toch dacht ik: ik ga het gewoon doen. Dat kwam omdat ik eerst zelf online een aantal Java Script-lesjes heb gevolgd. En dat vond ik heel erg leuk om te doen. Je ziet meteen resultaat. Het was vrij eenvoudig. Inmiddels na weken zie ik dat Javascript toch wel wat ingewikkelder is.

Maar het was vooral dit stuk dat ik dacht: hé, dit kan wel eens heel erg leuk zijn. Vooral ook om zelf nu eens aan de kant te staan om zelf iets te maken. In plaats van alleen maar tegen mensen te zeggen wat ze moesten doen, moet ik het nu zelf gaan doen. Dat was vooral de reden om toch te gaan beginnen.

‘Eerst de 3-daagse Mini Course: even wennen, maar wel snel resultaat!’

Dat begon niet meteen met de 6-weekse opleiding, want ik deed eerst mee met de 3-daagse Mini Course. Dat was 3 dagen heel hard werken. 3 dagen heel veel leren. Maar het ging op een heel fijne, heel plezierige manier. Het feit dat je dat allemaal vanuit huis voor een camera moest doen en achter je eigen computer, dat was wel even wennen. Maar je had vrij snel resultaat. Het ging in een snel tempo, maar ik kon na 3 dagen ook vol trots aan mensen laten zien: Kijk eens wat ik al kan. En dat is vooral wat is blijven hangen, van jeetje, dat je zo veel al kunt in 3 dagen.

Een nieuwe taal leren…

De Front-end opleiding is net gestart. Een nieuwe taal leren is altijd lastig. Het is ook een andere manier van denken die je ineens moet toepassen. Dat gaat in het begin met horten en stoten. Maar ik hoop en ik ga ervan uit dat ik de komende dagen, weken wat meer op automatisme kan terugvallen, zodat daarna de nieuwe dingen die ik leer wat makkelijker toe te passen zijn.

Het meest spannend vind ik wat er gebeurt na die 6 weken, want je gaat dan aan de slag bij een nieuwe werkgever, ik ben heel benieuwd hoe dat gaat. Om daar als toch wat ouder iemand toch min of meer als broekie binnen te komen. Zonder dat je alles al kan, want je kunt na 6 weken niet alles. Dat vind ik best spannend. En natuurlijk ook hoe de komende weken gaan. Blijf ik het snappen? Blijf ik het kunnen? En hoe verhoud ik mezelf ten opzichte van de rest van de groep? Zoals ze heel mooi zeggen: Blijf ik in groen? Of ga ik naar rood?

‘Binnen de IT heb je zo veel kansen, zo veel mogelijkheden.’

Het meest zin heb ik vooral om het straks ook gewoon echt te kunnen. Het in de vingers te krijgen. Te kunnen toepassen. En niet meer afhankelijk te hoeven zijn van mensen die dat wel kunnen voor je. Dan hoop ik bij een heel leuk bedrijf aan de slag te zijn. Dan hoop ik ook iets meer beeld te hebben van welke richting het exact gaat worden binnen de IT. Want je hebt daar zo veel kansen, zo veel mogelijkheden. En ik hoop daar volgend jaar wel meer beeld van te krijgen en ook al kleine stapjes te kunnen zetten naar die nieuwe rol, naar die nieuwe functie.

Wil je ook een carrièreswitch maken naar de leuke en goedbetaalde baan? Volg net als Arno de Mini Course en kijk of het bij je past en of je het leuk vindt. Mét concreet resultaat.