‘Ik blijf schrijven en met taal bezig, maar nu als programmeur.’

Rahied Ishaak

Rahied is op 30 september 2019 begonnen met de opleiding tot front-end developer en op 1 december 2019 gestart met zijn baan bij Visma Raet.

Station Hoogeveen, Station Zwolle, Station Amsterdam-Zuid, buslijn 15. Voorheen bracht deze weg me naar de Anthony Fokkerweg, waar Motorsport Network (mijn vorige werkgever) sinds de zomer van 2018 is gevestigd, maar sinds kort leidt deze route me naar een andere bestemming. Niet alleen in Amsterdam, maar vooral in mijn carrière.

Na tien jaar werken werd het tijd voor een nieuwe stap

Na ruim tien jaar actief te zijn geweest voor Motorsport Network (en voorlopers JHED Media en SportUpdate) vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Ik heb altijd met veel plezier als redacteur gewerkt. Het was mooi om bijvoorbeeld het liveblog te mogen verzorgen voor GPUpdate.net bij bijzondere Formule 1-races als VS-2017 en Mexico-2017, weekenden waarin zelfs bezoekersrecords werden gevestigd. Toch merkte ik dat ik als redacteur niet het maximale uit mezelf haalde. Met mijn sterkste punt – goed kunnen studeren en er ook echt plezier aan beleven – deed ik vrijwel niets en dat begon als een gemiste kans te voelen.

Van je hobby je beroep maken

Hobbymatig heb ik altijd al interesse gehad in programmeren. In mijn vrije tijd volgde ik al tutorials en daarbij ontdekte ik dat programmeren me biedt wat ik in de journalistiek juist mis: studeren en blijven leren. Natuurlijk is programmeren net als journalistiek een beroep dat je vooral in de praktijk leert, maar om überhaupt iets te kunnen programmeren is een stevige theoretische basis wel een vereiste. Die theorie is doorlopend in ontwikkeling – toen ik in mijn Havo-tijd programmeerde, bestonden NodeJS en React bijvoorbeeld nog niet eens – en daarmee ben ik als programmeur verzekerd van een heel leven leren en studeren.

Vastberaden om toegelaten te worden tot de opleiding

Daarom heb ik dit jaar een stap teruggedaan als redacteur om voor een carrière als programmeur te gaan. Zodoende ben ik in contact gekomen met Winc Academy, een partij die je in zes maanden klaarstoomt voor een baan als front-end developer. Het eerste contact met Winc Academy voelde gelijk goed en daarom was ik vastberaden om toegelaten te worden tot de opleiding. Met succes: op 30 september was ik één van de uitverkoren personen die aan het traject mocht beginnen. De eerste maand zit er alweer op en daarin is nogmaals bevestigd dat dit voor mij het juiste pad is. Het is hard werken met de vele nieuwe dingen die we leren, maar dat is precies wat ik wilde. 

Het niveau in de klas ligt hoog

Tot dusver gaat het uitstekend met de opleiding. Eén van mijn medestudenten noemde me zelfs Yoda, naar “de wijze man van het Star Wars-verhaal”. Hoewel ik moet toegeven dat mijn Star Wars-kennis ophoudt bij Luke Skywalker en Darth Vader, is het natuurlijk wel een prachtig compliment, zeker als je ziet hoe hoog het niveau in de klas ligt. Het is best indrukwekkend wat je in korte tijd al kan leren en maken, zoals:

  • Pokémon Catch, waarin data wordt opgehaald uit de externe Poké API;
  • Takenlijst, gemaakt met React en het localStorage-object van de browser;
  • Filmzoeker, gemaakt met Vanilla JavaScript.

Ik kijk uit naar het vervolg van het Winc Academy-traject en een toekomst als programmeur, waarmee ik écht het maximale uit mezelf kan halen.

Wil je ook een carrièreswitch maken naar de leuke en goedbetaalde baan? Volg net als Rahied de Mini course en kijk of het bij je past en of je het leuk vindt. Mét concreet resultaat.