Blog

In de media

Winc Academy in De Telegraaf als starter van de week

PREMIUMHet beste van De Telegraaf

Starter van de week

’Iedereen kan code leren’

Bedrijven kampen met een groot tekort aan technisch talent. Tegelijkertijd zitten er duizenden mensen thuis, omdat hun studie niet aansluit bij het aanbod op de arbeidsmarkt. Met de Winc Academy pakken ondernemers Marijn Pijnenborg en Carla Snepvangers dit probleem aan. „We nemen alle drempels weg. Iedereen kan leren programmeren”, aldus Pijnenborg.

Bij Winc Academy hoeven deelnemers hun studiekosten pas te betalen als ze na afloop aan het werk zijn. Daarnaast is het lesprogramma vanuit huis te volgen zodat afstand geen rol meer speelt.

„In zes weken tijd brengen we de studenten de basisbeginselen van het programmeren bij”, vertelt Pijnenborg. „Hoewel de lessen online zijn, is het wel klassikaal.” Een klas bestaat uit 25 studenten, een leraar en een student-assistent die elkaar via de chat helpen.

Baangarantie

Na zes weken theorie, gaan de studenten 4,5 maand in de praktijk aan de slag. Winc Academy blijft ze online begeleiden. „Diverse internetbedrijven, waaronder Visma Raet en Incentro, hebben toegezegd onze programmeurs te willen aannemen. Ze betalen het minimumloon en geven baangarantie.”

Het idee voor Winc Academy komt van Snepvangers. Na de verkoop van productiehuis Niehe Media waar ze samen met Ivo Niehe de leiding over had, was ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. „Ik was nieuwsgierig naar de taal van de toekomst en benieuwd of ik het zou kunnen leren.” Via een online cursus leerde ze zichzelf programmeren.

„Als ik het kan leren, moeten anderen dat ook kunnen”, lacht Snepvangers. Het verbaasde haar dan ook dat niet veel meer mensen een cursus volgden. Samen met Pijnenborg ging ze op onderzoek uit om de redenen daarvan te achterhalen. Naast de kosten, bleken het enorme aanbod en de tijdsinvestering een rol te spelen. Winc kiest daarom voor een versnelde opleiding waarbij deelnemers na zes weken het minimumloon gaan verdienen.”

Javascript

In september gaat het eerste opleidingstraject van start, waarbij deelnemers vaardigheden leren als javascript, frameworks, CSS en html. Pijnenborg: „We gebruiken bestaande online lespakketten afkomstig van bijvoorbeeld Microsoft of MIT.” Omdat de studie zo laagdrempelig is, hebben de oprichters wel een aantal drempels ingebouwd om te voorkomen dat studenten vroegtijdig afhaken. Kandidaten betalen €500 inschrijfgeld en moeten vooraf een driedaagse cursus volgen om de eerste stappen in programmeren te leren.

Samenwerken

Pijnenborg: „Het is niet alleen belangrijk dat kandidaten regels code kunnen schrijven. Vaardigheden als kunnen samenwerken en iets af kunnen maken, zijn minstens zo belangrijk. In 2022 willen we vijfduizend mensen met deze capaciteiten de arbeidsmarkt op hebben geholpen.”