Blog

Hoe begin ik met programmeren?

Hoe je zo effectief mogelijk kan leren programmeren? Je komt erachter in deze blog
Geschreven door
op
July 21, 2021
De vele manieren om te beginnen met programmeren

Er zijn veel manieren om te beginnen met programmeren. De meest traditionele manier is om gelijk te beginnen na je middelbare schooltijd. Je kiest dan op jonge leeftijd voor bètavakken en start je als, MBO student met een ICT opleiding of als HBO of WO student met de opleiding informatica aan een hogeschool of universiteit. 

Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die niet voor deze traditionele weg kiezen. Er kunnen meerdere redenen zijn dat je vroeger nooit hebt geleerd om te programmeren en het nu wel graag zou willen leren. Zo kan het zijn dat programmeren je vroeger helemaal niks leek doordat je geen klik had met de leraar,  er geen ondersteuning was vanuit je familie of simpelweg omdat je interesse op dat moment ergens anders lag. De motieven om je nu toch om of bij te scholen tot programmeur kunnen ook erg uiteenlopen. Misschien doe je het voor de baankansen en het gunstige toekomstperspectief of doe je het om je vak voor te blijven.  

Wat je reden ook is, het beginnen aan een ‘nieuwe start’ kan best spannend zijn. 

Welke stappen kun je het best doorlopen om te beginnen met programmeren?

Deze blog hebben we geschreven voor iedereen die niet de traditionele route bewandelt. Door de onderstaande stappen te doorlopen ontdek je wat de optimale manier is om programmeur te worden. 

  1. Ga eerst na of programmeren bij je past
    Het is erg zonde als je aan iets begint wat uiteindelijk toch niet echt bij je blijkt te passen. Stel je bent al 50 studie uren bezig met het leren van programmeren en komt er dan pas achter dat het toch niks voor je is. Dat zou toch zonde zijn? Je doet er dus goed aan om eerst te checken of programmeren écht iets voor jou is.

    Hoe je kunt achterhalen of programmeren bij je past? Hiervoor hebben wij een persoonlijkheidstest ontwikkeld. Doorloop deze test en kom erachter of programmeren echt bij jou past. Dit is zeer belangrijk om te weten. Als het bij je past zal namelijk niet alleen het studeren je gemakkelijker afgaan je zal er ook meer voldoening uithalen.
  2. Bepaal welke IT baan bij je past
    Ben je er zeker van dat programmeren bij je past? Super! Dan weet je zeker dat jouw persoonlijkheid en competenties goed aansluiten. Nu is het belangrijk om te bepalen welke IT baan bij je past. In het begin kan het erg lastig zijn om te kiezen welke kant je op wil gaan. Ga je bijvoorbeeld voor webdevelopment, front-end, back-end of full-stack development? Of past het misschien wel beter bij jou om je programmeerskills als data analist toe te passen?

    Om jou een goed beeld te kunnen geven van wat echt bij je past, kun je de ‘Welke IT baan past bij jou?’ test doen. Aan het eind van de test krijg je persoonlijk advies welke richting het meest bij aansluit op jouw interesses en persoonlijkheidskenmerken. Op deze manier weet je niet alleen precies wat jouw droombaan is maar voorkom je ook dat je achteraf toch een andere studie had willen volgen en of baan had willen hebben.
  3. Bevestig de uitkomst van de carrière test
    Neem eens een paar minuten de tijd om te kijken op Google for jobs, LinkedIn of een vacaturebank. Zoek dan naar functies die overeenkomen met de uitslag die je gekregen vanuit de carrière test. Komen de functieomschrijvingen overeen met jouw ideale baan? Zitten er bedrijven tussen waar je graag zou willen werken? Mooi, dan ben je op het juiste spoor!
  4. Doe alvast wat voorkennis op
    Oke, je weet dat programmeren bij je past en je weet ook welke richting je op wilt gaan. Om te voorkomen dat je helemaal blanco start met een opleiding zou je eens kunnen rondneuzen in onze kennisbank. In de kennisbank hebben we een hoop achtergrondinformatie over verschillende onderwerpen die te maken hebben met programmeren. Lees je dus in en doe er je voordeel mee!

Wil je liever uitleg krijgen van een van onze docenten? Volg dan een of meerdere van onze webinars. Tijdens deze webinars geven onze docenten je alvast van wat nuttige basiskennis mee.


De voordelen van het volgen van een vanonze webinars?

1. Het is gratis en duurt maar 1 uur;
2. Je leert programmeren van onze ervaren docenten, zonder dat je gelijk aan een opleiding vastzit;
3. Je kan de webinar vanaf elke locatie volgen;
4. Je bent er na de webinar nog zekerder van dat programmeren écht bij je past.

Kies een leertraject dat bij je past

Tuurlijk, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En dat geldt ook voor de manier waarop je leert programmeren. Hoewel er vele manieren zijn om te leren programmeren, zal de ene route hobbeliger zijn en langer duren dan de andere. Misschien leer jij het best door boeken te lezen, kijk je het liefst tutorials, ga je liever zelf aan de slag of is  1-op-1 begeleiding met een docent voor jou het meest effectief. Sommige mensen vinden het prettig om zelf het tempo te kunnen bepalen, waar anderen het liefst iedere dag om 9 uur in de schoolbanken zitten. 

Wil je leren programmeren? Kies voor een leertraject dat bij je past

Kies de meest effectieve manier om te leren programmeren

Met alleen het bekijken van tutorials of het lezen van e-books kom je er vaak niet. Daarnaast kan het lastig zijn om effectief je doel te behalen, door het oneindige aantal tutorials dat online te vinden is. Sander Markies, een van onze studenten, had hier een goede omschrijving voor. In zijn testimonial noemde hij het doelloos tutorials bekijken de “tutorial hell”. 

Het is bewezen dat je alleen door te doen functioneel kan leren programmeren. Onze ervaring leert daarnaast dat de meeste studenten het best leren door een combinatie van zelf doen, het bekijken van tutorials, werken met andere studenten, volgen van live lessen en het krijgen van persoonlijke begeleiding. Al deze elementen vind je dan ook terug in iedere opleidingen van Winc Academy. 

Hierdoor wordt het leren niet alleen leuker maar zal je ook sneller een programmeur kunnen worden doordat je precies leert wat je in praktijk nodig hebt. 

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.