Blog

Om- of bijscholen voor een beter toekomstperspectief

Voor een goed toekomstperspectief zal bijna iedereen moeten bijscholen. Benieuwd naar waar jouw kansen liggen in de nabije toekomst? Je leest het in deze blog.
Geschreven door
op
April 9, 2021
Schoenmaker, blijf níét bij je leest

Vroeger zei men: 'Schoenmaker, blijf bij je leest´. De geschiedenis leert dat het blijven bij je ‘leest’ niet altijd even verstandig is. Soms is omscholen of bijscholen om je toekomstperspectief te verbeteren wel een goed idee. Wat dacht je van de trekschuitjager, de lantaarnopsteker, brikkenbakker en de togamaker? Juist! Deze beroepen kom je vandaag de dag niet meer tegen. Ook recenter zijn er beroepen verdwenen. Denk aan de man die fotorollen ontwikkelde of de postkantoorloketmedewerkers. Zoals je merkt, is het een natuurlijk proces dat met de tijd beroepen komen en gaan.

Het huidige werkveld zal snel veranderen door automatisering en digitalisering. Dit fenomeen wordt de robotrevolutie genoemd. De robotrevolutie heeft het gevolg dat werk dat te standaardiseren is, zal verdwijnen. Tijdens een revolutie verdwijnen beroepen sneller dan gebruikelijk. Natuurlijk wordt er al een tijd geroepen dat er een hoop gaat veranderen, maar het komt écht steeds dichterbij. Je kunt de tijd waarin wij onszelf nu bevinden een beetje vergelijken met de industriële revolutie. Destijds ging men over van handmatig werk naar machinale productie op grote schaal. Hierdoor moesten vele ambachtslieden zich in rap tempo ‘omscholen’ of ‘bijscholen’ door nieuwe vaardigheden aan te leren. Zonder om- of bijscholing had je destijds een slecht toekomstperspectief. Het was immers niet meer lucratief om met de hand goederen te maken.

Omscholing of bijscholing is voor velen een must

Volgens het WEF beschikken op het moment nog maar weinig mensen over de vaardigheden die de komende 5 jaar veel zullen worden gevraagd. De kloof tussen wat er de komende tijd vanuit bedrijven verwacht wordt en de vaardigheden die men nu bezit, kan alleen gedicht worden door omscholing of bijscholing. Voor een goed toekomstperspectief doe je er dus goed aan om eens na te denken over bij- of omscholingsmogelijkheden. Alleen op die manier zal je tijdig over de kwaliteiten beschikken die binnenkort van je verwacht zullen worden. Want hé zeg nou zelf, wie wil er nou een soortgelijk toekomstperspectief als de lantaarnopsteker of de brikkenbakker?

Even wat cijfers vanuit het onderzoek. Gemiddeld gezien verwachten bedrijven dat ongeveer 40 procent van de werknemers zal moeten omscholen. En zelfs 94 procent van de managers geeft aan dat zij van hun werknemers verwachten dat ze zich zullen bijscholen naast hun dagelijkse werkzaamheden. Dit is een forse stijging van 29 procent ten opzichte van 2018. Kortom, het opdoen van nieuwe vaardigheden, omscholen en/of bijscholen wordt in dit onderzoek als een must beschouwd.  

Beroepen van de toekomst

Zoals eerder aangegeven zullen door de robotrevolutie een hoop banen verdwijnen. Naar schatting wereldwijd zo’n 85 miljoen arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd komen er een hoop nieuwe banen bij. Dit zijn er in totaal circa 97 miljoen. Er komen dus meer banen bij dan er zullen verdwijnen. Dat is goed nieuws! Niet geheel onverwacht vallen ‘bijna’ alle banen met een goed toekomstperspectief in de IT categorie. In de onderstaande afbeelding zie je de top 20 banen met een zeer gunstig toekomstperspectief weergegeven. Zie je jouw huidige baan in het rechterrijtje staan? Dan is het wellicht verstandig om eens na te denken over om- of bijscholing voor een gunstiger toekomstperspectief.

beroepen van de toekomst

Skillset van de toekomst

Van werknemers wordt steeds meer verwacht dat zij beschikken over verschillende digitale vaardigheden. De skills die binnen verschillende banen de komende 5 jaar zeer belangrijk zullen worden zijn: Data en AI, Product Development, Cloud computing en Engineering. De grote vraag is of iedereen die zijn baan ziet verdwijnen snel genoeg door om- of bijscholing over de gewenste vaardigheden kan beschikken. Beschik jij over één of meerdere skills uit onderstaande afbeelding? Dan ben jij helemaal klaar voor de toekomst.

skillset van de toekomst

De nieuwe manier voor omscholing en bijscholing

Niet alleen het thuiswerken en het online vergaderen is het afgelopen jaar volledig ingeburgerd, ook het remote leren is niet meer weg te denken. Vier keer zoveel mensen zijn afgelopen jaar gestart met een online opleiding blijkt uit het onderzoek van het WEF. Niet gek, gezien er een flinke kenniskloof te dichten is.

Gelukkig is het tegenwoordig niet meer nodig om meerdere jaren plaats te nemen in de schoolbanken. Leren is veel meer modulair geworden dan voorheen. Hierdoor is vandaag de dag flexibele om- of bijscholing mogelijk. Waar je vroeger een leertraject had waar je verplicht 8 uur aaneengesloten op school zat, kun je nu leren waar en wanneer je maar wil. Of dat nou in de trein, in een koffiehuis of aan de keukentafel is. Aan jou de keuze. Doordat je kan studeren wanneer je maar wil, is het mogelijk om binnen enkele maanden om te scholen naar een baan meteen beter toekomstperspectief. Benieuwd naar hoe andere dit voor elkaar hebben gekregen? Bekijk de verhalen van Sander, Lin Ny en Merel.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.