De werkgever investeert doorgaans graag in bijscholing van personeel. Een slimme zet, want het zorgt ervoor dat personeel gemotiveerd blijft, vaardiger wordt, duurzaam inzetbaar is én het draagt bij aan een goed imago. Een werkgever heeft in de meeste gevallen direct profijt van de nieuwe kennis en vaardigheden die je opdoet. Bovendien zijn de studiekosten ook nog eens volledig fiscaal aftrekbaar.
Hoewel bijna iedere werkgever budget beschikbaar stelt om medewerkers een opleiding te laten volgen, maakt slechts 39 procent hier gebruik van. (Bron: CBS) Veel bedrijven stellen het opleidingsbudget vast voor één kalenderjaar. Hierdoor komt je budget aan het einde van het jaar te vervallen wanneer je deze niet gebruikt. Dat is natuurlijk erg zonde! Je kunt eenvoudig voorkomen dat jouw opleidingsbudget in rook opgaat door te checken of je er recht op hebt en, indien mogelijk, tijdig een opleiding uit te kiezen en aan te vragen.
Er zijn een paar dingen die je kan doen om eenvoudig te achterhalen of jouw werkgever opleidingsbudget heeft. Het eerste wat je kan doen is kijken of er iets beschreven staat over het opleidingsbudget in jouw arbeidsovereenkomst of cao. Weet je niet onder welke cao je valt? In de meeste gevallen kan je dit eenvoudig terugvinden in je contract. Mocht er niets te vinden zijn over het opleidingsbudget in jouw cao of arbeidsovereenkomst, dan is het mogelijk dat jouw werkgever een ontwikkelingsbeleid heeft. Hier kun je het eenvoudigst achter komen door het te vragen aan jouw leidinggevende of iemand van de HR-afdeling.
Inmiddels ben je erachter gekomen of jouw werkgever opleidingsbudget beschikbaar heeft. Is dat niet het geval? Doe dan deze financieringstest en ontdek andere opties waarmee jij jouw opleiding kan financieren.
Voordat je jouw opleidingsbudget aanvraag, zul je eerst moeten nagaan waaraan jij je opleidingsbudget wil besteden. Heb je al een richting of, beter nog, een opleiding op het oog? Super! Weet je het nog niet zo goed? Doe de studiekeuzetest en je komt erachter in slechts 5 minuten.
Zodra je weet welke opleiding je wilt gaan volgen is het tijd om te bedenken hoe je dit het beste kan voorleggen aan jouw werkgever. Doorloop de 3 onderstaande stappen en vergroot de kans op goedkeuring van jouw aanvraag.
Het volgen van een opleiding is niet alleen voordelig voor jou, maar ook voor je werkgever. Voor het aanvragen van het opleidingsbudget bij je werkgever doe je er goed aan om eens goed onder de loep te nemen welke voordelen de door jou gekozen opleiding je werkgever zullen bieden. Door de snel veranderende arbeidsmarkt door onder andere automatisering en digitalisering, is de kans groot dat al snel ideeën te binnen zullen schieten waarom het voor je werkgever gunstig is dat jij een opleiding volgt.
Een aantal mogelijke voorbeelden zijn:
Nu je weet hoe jij je werkgever kan overtuigen de door jou gekozen opleiding te financieren, is het tijd om een offerte aan te vragen. Via deze pagina vraag je eenvoudig en snel je offerte aan. Door de offerte direct mee te sturen in jouw aanvraag maak je direct een goede indruk.
Nu je weet welke opleiding je wil volgen, de voordelen kent voor je werkgever en beschikt over een offerte, heb je alles in huis om je opleidingsbudget aan te vragen. Stel nette een email op met jouw voorstel en de offerte of vraag een gesprek aan en doe volledig voorbereid je voorstel. Nu is het afwachten op de reactie. You got this!
Zou je graag tips willen voor een goed gesprek met je werkgever of inspiratie willen opdoen voor een goede e-mail met daarin jouw aanvraag, download dan deze PDF.
Yes, goed nieuws! Je werkgever is akkoord gegaan met jouw voorstel. Hoe nu verder? Vaak ontvang je als werknemer een opleidingsovereenkomst. In deze overeenkomst maak je samen met jouw werkgever afspraken over de opleiding. Zoals wanneer je gaat beginnen en wanneer je deze afrond. Vervolgens kun je je inschrijven voor de opleiding en dan is het een kwestie van afwachten tot je kunt beginnen!
Toch nog een vraag of onduidelijkheden? Geen zorgen: plan een gesprek in met een van onze medewerkers en we zorgen dat je helemaal op de hoogte bent over jouw opleidingsbudget!