Veel gestelde vragen

We hebben de vijf meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Carla Snepvangers (founder) en Marjolein Tromp (docent) beantwoorden deze vragen graag zelf. 

Onder de video vind je de andere veelgestelde vragen. 

Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht! 

Over de opleiding

Er zijn geen opleidingseisen in de vorm van een vooropleiding of vakkenpakket. Iedereen kan leren programmeren! Wel doen we een intake om te kijken of de opleiding en het beroep van programmeur bij je past.

Een klas bestaat uit 8-10 studenten.

We delen de groepen zoveel mogelijk naar regio in. Leeftijd en kennisniveau van de deelnemers zijn heel divers. De persoonlijke begeleiding van de docent zorgt ervoor dat iedereen mee kan komen in het programma en de groep.

De eerste zes weken doe je opdrachten waarin je vaardigheden getoetst worden. Daarna werk je in de praktijk bij een partner van Winc Academy of een andere werkgever. Je prestaties bepalen of je de opleiding met goed gevolg afrondt.

Kan ik de opleiding ook in deeltijd volgen?
Ja, dat kan! Van 28 maart t/m 27 juni vindt de opleiding tot Front-end Developer in Deeltijd plaats. Op maandag, dinsdag en donderdag zijn de lessen van 19.00-21.00, op zaterdag van 9.00-17.00 en 4 uur per week zijn naar eigen keuze in te delen. Meer informatie over de deeltijdopleiding? Mail naar welkom@wincacademy.nl

Hoeveel uur per week ben ik hieraan kwijt?
Je hebt 40 uur per week (online) les, van 09.00 tot ongeveer 18.00 uur, met genoeg pauzes. Af en toe heb je een lesdag in Amsterdam en moet je dus rekening houden met reistijd. Daarnaast zal het huiswerk nog gemiddeld 6 uur per week kosten. Na zes weken ga je aan de slag bij een werkgever. Je werkt daar 36 uur per week. Elke vrijdag om 15.00 uur is er dan een meetup met de klas, waar je live of online bij bent.

Kan ik de opleiding ook parttime volgen?
Bij voldoende belangstelling starten we een parttime groep. De lessen zijn dan deels in de avonduren en het weekend. De opleiding duurt dan 12 weken. Neem contact met ons op als je belangstelling hebt voor de parttime opleiding.

Waar kan ik werken na de opleiding?
Winc Academy leidt je op tot een front-end programmeur met brede kennis over samenwerken en doelen behalen. Na de opleiding kun je direct aan de slag als junior webdeveloper. Je kunt webwinkels bouwen en onderhouden, apps maken of bijvoorbeeld aan de slag voor een zorgplatform.

Hoe ziet het lesrooster eruit?
Hier vind je het lesprogramma voor de eerste zes weken.

Is er ook een opleiding tot full-stack developer?
De opleiding tot front-end developer geeft je een goede basis die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Op termijn starten we met een vervolgopleiding op dezelfde voorwaarden, waarmee je je programmeerkennis kunt uitbreiden. Uiteraard houden we je hiervan na je opleiding op de hoogte!

Praktische informatie

In een persoonlijk gesprek kunnen we elkaar leren kennen. Hierin bespreken we wat we van elkaar verwachten. Als we meerdere groepen hebben kijken we op basis van dit gesprek ook welke studenten het beste bij elkaar passen. We leggen uit hoe de opleiding en het lesprogramma in elkaar zitten en bespreken de financieringsovereenkomst. Op basis van dit gesprek gaan we ook op zoek naar een goede match voor een werkplek bij een partnerbedrijf. Mocht je na de intake toch twijfelen of het bij je past, dan heb je nog vijf werkdagen de tijd om je af te melden.

We starten in principe elke 6 weken met een nieuwe groep. Is de groep vol en zijn er niet genoeg aanmeldingen voor twee groepen, dan moet je wachten tot de volgende periode. Je kunt je dus het beste zo snel mogelijk aanmelden, dan weet je zeker dat je plaats hebt. Inschrijven voor een latere periode is ook mogelijk, bijvoorbeeld in april aangeven dat je per september wilt starten. Hoe sneller je je aanmeldt, hoe meer kans je hebt op een gegarandeerde baan via een partnerbedrijf van Winc Academy.

Na je aanmelding krijg je eerst een online assessment en daarna een persoonlijk gesprek. Daarna heb je nog enkele dagen bedenktijd. Je hebt na je inschrijving dus nog minimaal twee weken waarin je dingen kunt uitzoeken en regelen zonder dat je aan de opleiding vast zit. Buiten dit standaard-traject werken we niet met opties.

Winc Academy biedt een bijzondere manier van studeren voor een bijzonder leuk vak. Om er zeker van te zijn dat programmeren echt iets voor jou is, doen we een assessment. Dit assessment gaat niet om parate kennis van programmeren of computers, maar meer over eigenschappen en competenties.

Moet ik me voorbereiden op het assessment?
Nee. Wij adviseren je wel om goed uitgeslapen aan de test te beginnen. Je kan het niet verkeerd doen. Wij onderzoeken je kwaliteiten en persoonlijkheid om te kunnen vaststellen of programmeren iets voor jou is. Je hoeft dus alleen maar jezelf te zijn.

Wat moet ik doen als ik ziek word?
Op de dag dat je ziek wordt, meld je dit via Slack bij de docent. Deze zal met jou afspreken hoe je de gemiste stof in kunt halen, met opdrachten, studiemateriaal en waar nodig extra uitleg van de docent. Verwacht je langer dan een week ziek te zijn, dan kijken we naar een structurele oplossing. Bij langdurige ziekte zou dat bijvoorbeeld ook kunnen betekenen dat je de opleiding tijdelijk stilzet en in de volgende periode in een nieuwe groep instroomt.
Spoiler title

Kan ik ook alleen werken?
Bij programmeren werk je afwisselend alleen en in een team. Het leren werken in een team is een essentieel deel van de opleiding. Je kunt dus wel deelopdrachten alleen doen, maar zal altijd ook groepsopdrachten hebben. Hoe je prettig in een groep kunt werken is onderdeel van het lesprogramma. Bespreek daarom vooral met de docent en de groep wat voor jou goed werkt, en leer ook van de suggesties van je klasgenoten.

Kan ik de opleiding ook stopzetten?
Als je vanwege ziekte tijdelijk niet mee kunt doen, zoeken we met jou en je docent naar een oplossing op maat. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn dat je in een volgende periode in een groep instroomt.
Besluit je na een aantal weken dat programmeur worden toch niets voor jou is, dan kun je met de opleiding stoppen. Hiervoor kan wel een boeteclausule gelden, afhankelijk van hoe lang je hebt meegedaan.

Hoe heb ik contact met medestudenten en de docent?
Wij werken in het online platform Slack. Hierin kun je groepen aanmaken, documenten delen en berichten uitwisselen. Ook kun je videoconferences houden en je scherm delen. Je kunt in meerdere groepen werken, dus verbonden zijn met de hele klas tegelijk, of met bijvoorbeeld drie mensen werken aan een subopdracht. Tijdens de lessen werk je allemaal in dezelfde groep, zodat de docent kan meelezen of meekijken en advies kan geven. Kijk hier voor meer uitleg.
Bij de opleiding is een abonnement op de betaalde versie van Slack inbegrepen voor de duur van de opleiding.

Wat zijn de specificaties van de computer die ik moet hebben?
Het is het handigste als je een laptop hebt, omdat je op de dagen op locatie in Amsterdam ook op je eigen computer moet werken. Deze moet een redelijk geheugen hebben, een goed werkende webcam en een goede geluidskaart. Je moet er makkelijk nieuwe software op kunnen installeren.

Ik wil op vakantie tijdens de opleiding, kan dat?
Tijdens het lesprogramma van zes weken is het niet mogelijk om vrij te nemen. Daarna moet je dat afstemmen met je collega’s en werkgever. Het is wel zo dat je het meest hebt aan de opleiding als je zo min mogelijk mist van de begeleiding van de docent en de meetups met de klas. We adviseren je dus om vakantie zoveel mogelijk na het half jaar van de opleiding te plannen. Uiteraard ben je wel vrij op wettelijke feestdagen zoals pasen en koningsdag.

Wanneer krijg ik alle materialen en mijn rooster?
Je rooster krijg je drie weken van tevoren. Hierop is ook aangegeven op welke data in principe de klassikale lessen in Amsterdam zijn. Het kan zijn dat de groep na de start besluit een aantal klassikale data aan te passen. Dit kan alleen als de hele groep het ermee eens is en om zwaarwegende redenen (dus niet voor algemene afspraken zoals tandarts- of theaterbezoek, verjaardagen et cetera).

Hoe is de bereikbaarheid van de locatie?
Winc Academy is gevestigd aan de Reinaert de Vosstraat 27 in Amsterdam. Je kunt voor de deur parkeren, het parkeertarief is € 2,40 per uur. Bij Q-park Bos en Lommer parkeer je voor maximaal € 13,- per dag, de garage ligt op 10 minuten lopen van Winc Academy.
Winc Academy ligt op 25 minuten lopen van station Amsterdam Sloterdijk, er gaat een bus die tot op 300 meter van het gebouw komt.

Hoe is de bereikbaarheid van de locatie?
De klassikale dagen zijn belangrijk voor het groepsproces. In principe moet je hierbij op locatie aanwezig zijn. Alleen bij bijvoorbeeld ziekte kun je aan de docent vragen of je in plaats van te reizen de les online kunt volgen.

Betaling en baan

Wij weten dat je na onze opleiding snel aan de slag komt. Daarom durven wij het risico wel te nemen om je de opleiding pas te laten betalen als je aan het werk bent.

Er zijn drie varianten:

  1. Vanaf het moment dat je € 2.500,- per maand of meer verdient betaal je 16% van je bruto salaris gedurende 18 maanden. Je betaalt nooit meer dan € 9.500,- totaal; naast € 500,- inschrijfgeld.
  2. Als je bij één van onze partnerbedrijven aan de slag gaat, dan betaalt dit bedrijf een deel van de opleiding. Daarnaast investeer je zelf ook door twintig weken tegen minimumloon te werken. Na afloop van deze periode is je opleiding volledig betaald.
  3. Als je binnen 2 weken na het afronden van je opleiding besluit om toch in 1 keer te betalen, dan kan dat met 10% korting op het maximum bedrag van € 9.500,- (excl inschrijfgeld € 500,-), te weten € 8.550,-.

Het percentage dat je afbetaalt staat vast. Dit percentage is gebaseerd op een gemiddeld salaris voor een junior webdeveloper, zodat je voldoende geld overhoudt om van te leven. Er is wel een maximumbedrag van € 9.500,- voor terugbetaling. Verdien je meer dan gemiddeld, dan heb je dus sneller dit maximumbedrag bereikt.

Wij garanderen dat je binnen drie maanden aan het werk bent. We hebben hiervoor een succesvol proces ontwikkelt, waarbij je tijdens de opleiding al werkt aan het vinden van je toekomstige baan. We helpen je bij het samenstellen van je portfolio, je CV en LinkedIn profiel. We adviseren je hoe je de beste sollicitatiebrieven schrijft en oefenen gesprekken met je. Wij weten dat je binnen 3 maanden werk gevonden hebt, als je na afronding van je opleiding tenminste vijf keer per week reageert op een vacature. Je krijgt van ons een account op Huntr, waarmee je deze zoektocht naar werk effectief kunt organiseren.

Daarnaast heeft Winc Academy heeft een groot netwerk van bedrijven die werk hebben voor programmeurs en we stellen jou daar actief voor als potentiële kandidaat. 80% van onze studenten heeft aansluitend aan de opleiding een baan gevonden bij één van onze partnerbedrijven.

Als je binnen 3 maanden geen werk gevonden hebt, terwijl je wel actief gesolliciteerd hebt, dan hoef je ons niet te betalen.

Ik wil da de opleiding als freelancer aan de slag, hoe werkt het dan met de betalingsregeling?
Voor freelancers maken we een betalingsovereenkomst op maat, waarbij we afspreken dat je een percentage van de bruto omzet afdraagt. De looptijd van deze betalingsovereenkomst is flexibel, omdat je als freelancer eerst je portfolio/cv moet opbouwen.

Hoe lang moet ik afbetalen?
Start je de opleiding met een baan bij een partnerbedrijf, dan krijg je 20 weken minimumloon in plaats van een marktconform salaris. De opleiding is daarna afbetaald.

De standaard afbetalingstermijn voor werknemers in loondienst bij andere bedrijven is 18 maanden. Heb je het maximumbedrag eerder bereikt dan kun je eerder stoppen met afbetalen. Voor freelancers geldt een andere regeling.

Wat zijn de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld boeken?
Het enige dat je zelf beschikbaar moet hebben is een goede computer en een goede internetverbinding. Alle lesmateriaal is inbegrepen in de opleiding. Ook het betaalde abonnement van Slack is voor rekening van Winc Academy tot het eind van de opleiding.

Krijg ik reiskosten vergoed?
Er is geen reiskostenvergoeding.

Kan ik studiefinanciering of subsidie aanvragen als ik deze opleiding volg?
Winc Academy is een particuliere opleiding, je komt dus niet in aanmerking voor studiefinanciering. Omdat je de studiekosten pas achteraf via je salaris hoeft te betalen, zal dit in de praktijk weinig problemen opleveren. Mocht je starten vanuit een WW- of bijstandssituatie, neem dan even contact op met de gemeente. Soms kun je de aanschafkosten van de laptop vergoed krijgen of studeren met behoud van uitkering.

Over de Mini Course

De Mini Course is makkelijk manier om in te kunnen stromen in de 6 weekse Front-End opleiding. Hierin kun je testen of programmeren wat voor jou is. De langere opleiding werkt met Project-based learning (PBL). Hierin staan praktijkgerichte projecten centraal waarin alle facetten van programmeren samenkomen. Je kan ook starten zonder de minicourse. We testen dan vooraf je kennis van HTML en CSS.

De Mini Course gaat van start bij voldoende deelnemers, indien er onvoldoende deelnemers zijn zullen we samen kijken naar een alternatieve datum. Tot 30 dagen voor de start kun je de Mini Course kosteloos annuleren. Na aanvang van de cursus is restitutie niet meer mogelijk.

Nee, de minicourse is niet verplicht. Heb je al basiskennis HTML en CSS dan testen we vooraf jouw  niveau zodat we kunnen beoordelen of je klaar bent voor onze Front-end opleiding.