Veelgestelde vragen

We hebben de vijf meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Carla Snepvangers (founder) en Marjolein Tromp (docent) beantwoorden deze vragen graag zelf. 

Onder de video vind je de andere veelgestelde vragen. 

Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht! 

Over de opleiding

Er zijn geen toelatingseisen in de vorm van een vooropleiding of vakkenpakket. Wel kijken we van te voren of geschikt bent voor de opleiding door een aantal stappen te doorlopen. Op deze pagina kun je de verschillende stappen van het aanmeldproces vinden.

Een klas bestaat uit 10 – 25 studenten. Per klas is er 1 docent en 2 docent-assistenten.

We delen de groepen zoveel mogelijk naar regio in. Leeftijd en kennisniveau van de deelnemers zijn heel divers. De persoonlijke begeleiding van de docent zorgt ervoor dat iedereen mee kan komen in het programma en de groep.

Tijdens de opleiding ga je zes keer een project doen. Om een project succesvol af te ronden moet je code schrijven die aan de eisen van het project voldoet. De moeilijkheid van de projecten is in balans met je opgebouwde vaardigheden, maar we dagen je wel uit. Voor het eindproject heb je twee dagen, voor de andere projecten één dag. Elk project dat je inlevert wordt beoordeeld en je krijgt hier feedback op zodat je er van kan leren. Halverwege de opleiding is een belangrijk evaluatie-moment. Als je dan (of later in de opleiding) meerdere projecten onvoldoende goed inlevert dan gaan we samen kijken wat de mogelijkheden zijn. We kunnen bijvoorbeeld beslissen dat je een herkansing krijgt voor een project. Als het nodig is er de ook mogelijkheid om bij een volgende opleiding opnieuw in te stromen op het juiste moment..

Ja dat kan! De opleiding is zowel voltijd (6 weken) als deeltijd (3 maanden) te volgen. Bij de deeltijdopleiding zijn de vaste lessen op maandag, dinsdag en donderdag van 19.00-21.00u en op zaterdag van 9.00-17.00. 4 uur per week zijn naar eigen keuze in te delen. Meer informatie over de deeltijd opleiding vind je hier.

Tijdens de voltijd opleiding heb je 40 uur per week les, elke werkdag van 9.00-18.00u. Uiteraard met genoeg pauzes! Het huiswerk zal daarnaast gemiddeld 6 uur per week kosten.

Tijdens de deeltijd opleiding heb je 18 uur per week les. Maandag, dinsdag en donderdag van 19.00-21.00u, zaterdag van 9.00-17.00u en 4 uur per week zijn zelf in te delen.

Winc Academy leidt je op tot een Front-end Developer met brede kennis over samenwerken en doelen behalen. Na de opleiding kun je direct aan de slag als junior webdeveloper. Je kunt webwinkels bouwen en onderhouden, apps maken of bijvoorbeeld aan de slag voor een zorgplatform.

De opleiding tot Front-end Developer geeft je een goede basis die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Op termijn starten we met een vervolgopleiding op dezelfde voorwaarden, waarmee je je programmeerkennis kunt uitbreiden. Uiteraard houden we je hiervan na je opleiding op de hoogte!

Over de Mini Course

Nee, de Mini Course is niet verplicht. Heb je al basiskennis HTML en CSS dan testen we vooraf jouw niveau, zodat we kunnen beoordelen of je klaar bent voor onze Front-end Opleiding. 

De Mini Course is een makkelijke manier om in te kunnen stromen in de Front-end Opleiding. Tijdens de Mini Course kun je testen of programmeren iets voor jou is. Je krijgt echter geen vrijstellingen tijdens de volledige opleiding. Hier werk je met Project-Based learning (PBL), waarbij praktijkgerichte projecten centraal staan en alle facetten van programmeren samenkomen. Je kan ook starten zonder de Mini Course, dan krijg je vooraf een test waarmee we je kennis van HTML en CSS meten.

De Mini Course gaat van start bij voldoende deelnemers, indien er onvoldoende deelnemers zijn zullen we samen kijken naar een alternatieve datum. Tot 30 dagen voor de start kun je de Mini Course kosteloos annuleren. Na aanvang van de cursus is restitutie niet meer mogelijk.

Betaling en baan

Wij weten dat je na onze opleiding snel aan de slag komt. Daarom durven wij het risico wel te nemen om je de opleiding pas te laten betalen als je aan het werk bent.

Er zijn drie varianten:

  1. Vanaf het moment dat je € 2.500,- per maand of meer verdient betaal je 16% van je bruto salaris gedurende 18 maanden. Je betaalt nooit meer dan € 9.500,- totaal; naast € 500,- inschrijfgeld.
  2. Als je bij één van onze partnerbedrijven aan de slag gaat, dan betaalt dit bedrijf een deel van de opleiding. Daarnaast investeer je zelf ook door twintig weken tegen minimumloon te werken. Na afloop van deze periode is je opleiding volledig betaald.
  3. Als je binnen 2 weken na het afronden van je opleiding besluit om toch in 1 keer te betalen, dan kan dat met 10% korting op het maximum bedrag van € 9.500,- (excl inschrijfgeld € 500,-), te weten € 8.550,-.

Start je de opleiding met een baan bij een partnerbedrijf, dan krijg je 20 weken minimumloon in plaats van een marktconform salaris. De opleiding is daarna afbetaald.

De standaard afbetalingstermijn voor werknemers in loondienst bij andere bedrijven is 18 maanden. Heb je het maximumbedrag eerder bereikt dan kun je eerder stoppen met afbetalen. Voor freelancers geldt een andere regeling.

Het percentage dat je afbetaalt is 16% van je salaris en dit staat vast. Dit percentage is gebaseerd op een gemiddeld salaris voor een junior webdeveloper, zodat je voldoende geld overhoudt om van te leven. Er is wel een maximumbedrag van € 9.500,- voor terugbetaling. Verdien je meer dan gemiddeld, dan heb je dus sneller dit maximumbedrag bereikt.

Als je binnen drie maanden geen werk gevonden hebt, terwijl je wel actief gesolliciteerd hebt, dan hoef je ons niet te betalen.

Wij garanderen dat je binnen drie maanden aan het werk bent. We hebben hiervoor een succesvol proces ontwikkelt, waarbij je tijdens de opleiding al werkt aan het vinden van je toekomstige baan. We helpen je bij het samenstellen van je portfolio, je CV en LinkedIn profiel. We adviseren je hoe je de beste sollicitatiebrieven schrijft en oefenen gesprekken met je. Wij weten dat je binnen drie maanden werk gevonden hebt, als je na afronding van je opleiding tenminste vijf keer per week reageert op een vacature. Je krijgt van ons een account op Huntr, waarmee je deze zoektocht naar werk effectief kunt organiseren.

Daarnaast heeft Winc Academy heeft een groot netwerk van bedrijven die werk hebben voor programmeurs en we stellen jou daar actief voor als potentiële kandidaat. 80% van onze studenten heeft aansluitend aan de opleiding een baan gevonden bij één van onze partnerbedrijven.

Voor freelancers maken we een betalingsovereenkomst op maat, waarbij we afspreken dat je een percentage van de bruto omzet afdraagt. De looptijd van deze betalingsovereenkomst is flexibel, omdat je als freelancer eerst je portfolio/cv moet opbouwen.

Het enige dat je zelf beschikbaar moet hebben is een goede computer en een goede internetverbinding. Alle lesmateriaal is inbegrepen in de opleiding. Ook het betaalde abonnement van Slack is voor rekening van Winc Academy tot het eind van de opleiding.

Er is geen reiskostenvergoeding.

Winc Academy is een particuliere opleiding, je komt dus niet in aanmerking voor studiefinanciering. Omdat je de studiekosten pas achteraf via je salaris hoeft te betalen, zal dit in de praktijk weinig problemen opleveren. Mocht je starten vanuit een WW- of bijstandssituatie, neem dan even contact op met de gemeente. Soms kun je de aanschafkosten van de laptop vergoed krijgen of studeren met behoud van uitkering.

Praktische informatie

We starten 8 keer per jaar met een nieuwe groep. Er zijn zowel voltijd als deeltijd opleidingsmogelijkheden. Is de groep vol en zijn er niet genoeg aanmeldingen voor twee groepen, dan moet je wachten tot de volgende periode. Je kunt je dus het beste zo snel mogelijk aanmelden, dan weet je zeker dat je plaats hebt. Inschrijven voor een latere periode is ook mogelijk, bijvoorbeeld in april aangeven dat je per september wilt starten. Hoe sneller je je aanmeldt, hoe meer kans je hebt op een gegarandeerde baan via een partnerbedrijf van Winc Academy.

Door je aan te melden voor de opleiding garandeer je in eerste instantie een plek binnen de opleiding. Je zit niet meteen ergens aan vast. Er volgt dan eerst een basiskennistest, een online assessment en een persoonlijk gesprek. Daarna heb je nog enkele dagen bedenktijd. Je hebt na je inschrijving dus nog minimaal twee weken waarin je dingen kunt uitzoeken en regelen zonder dat je aan de opleiding vast zit. Buiten dit standaard-traject werken we niet met opties.

In een persoonlijk gesprek kunnen we elkaar leren kennen. Hierin bespreken we wat we van elkaar verwachten. Als we meerdere groepen hebben kijken we op basis van dit gesprek ook welke studenten het beste bij elkaar passen. We leggen uit hoe de opleiding en het lesprogramma in elkaar zitten en bespreken de financieringsovereenkomst. Op basis van dit gesprek gaan we ook op zoek naar een goede match voor een werkplek bij een partnerbedrijf. Mocht je na de intake toch twijfelen of het bij je past, dan heb je nog vijf werkdagen de tijd om je af te melden.

Winc Academy biedt een bijzondere manier van studeren voor een bijzonder leuk vak. Om er zeker van te zijn dat programmeren echt iets voor jou is, doen we een assessment. Dit assessment gaat niet om parate kennis van programmeren of computers, maar meer over eigenschappen en competenties.

Nee. Wij adviseren je wel om goed uitgeslapen aan de test te beginnen. Je kan het niet verkeerd doen. Wij onderzoeken je kwaliteiten en persoonlijkheid om te kunnen vaststellen of programmeren iets voor jou is. Je hoeft dus alleen maar jezelf te zijn.

Op de dag dat je ziek wordt, meld je dit via Slack bij de docent. Deze zal met jou afspreken hoe je de gemiste stof in kunt halen, met opdrachten, studiemateriaal en waar nodig extra uitleg van de docent. Verwacht je langer dan een week ziek te zijn, dan kijken we naar een structurele oplossing. Bij langdurige ziekte zou dat bijvoorbeeld ook kunnen betekenen dat je de opleiding tijdelijk stilzet en in de volgende periode in een nieuwe groep instroomt.

Als je vanwege ziekte tijdelijk niet mee kunt doen, zoeken we met jou en je docent naar een oplossing op maat. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn dat je in een volgende periode in een groep instroomt.
Besluit je na een aantal weken dat programmeur worden toch niets voor jou is, dan kun je met de opleiding stoppen. Hiervoor kan wel een boeteclausule gelden, afhankelijk van hoe lang je hebt meegedaan.

Tijdens het lesprogramma is het niet mogelijk om vrij te nemen. Daarna moet je dat afstemmen met je collega’s en werkgever. Het is wel zo dat je het meest hebt aan de opleiding als je zo min mogelijk mist van de begeleiding van de docent en de meetups met de klas. We adviseren je dus om vakantie zoveel mogelijk na het half jaar van de opleiding te plannen. Uiteraard ben je wel vrij op wettelijke feestdagen zoals pasen en koningsdag.

Wij werken in het online platform Slack. Hierin kun je groepen aanmaken, documenten delen en berichten uitwisselen. Ook kun je videoconferences houden en je scherm delen. Je kunt in meerdere groepen werken, dus verbonden zijn met de hele klas tegelijk, of met bijvoorbeeld drie mensen werken aan een subopdracht. Tijdens de lessen werk je allemaal in dezelfde groep, zodat de docent kan meelezen of meekijken en advies kan geven.

Bij de opleiding is een abonnement op de betaalde versie van Slack inbegrepen voor de duur van de opleiding. Kijk hier voor meer uitleg over Slack.

Bij programmeren werk je afwisselend alleen en in een team. Het leren werken in een team is een essentieel deel van de opleiding. Je kunt dus wel deelopdrachten alleen doen, maar zal altijd ook groepsopdrachten hebben. Hoe je prettig in een groep kunt werken is onderdeel van het lesprogramma. Bespreek daarom vooral met de docent en de groep wat voor jou goed werkt, en leer ook van de suggesties van je klasgenoten.

Het is het handigste als je een laptop hebt, omdat je twee keer op locatie in Amsterdam ook op je eigen computer moet werken. Deze moet een redelijk geheugen hebben, een goed werkende webcam en een goede geluidskaart. Je moet er makkelijk nieuwe software op kunnen installeren.

Winc Academy is gevestigd aan de Reinaert de Vosstraat 27 in Amsterdam. Je kunt voor de deur parkeren, het parkeertarief is € 2,40 per uur. Bij Q-park Bos en Lommer parkeer je voor maximaal € 13,- per dag, de garage ligt op 10 minuten lopen van Winc Academy.

Winc Academy ligt op 25 minuten lopen van station Amsterdam Sloterdijk, er gaat een bus die tot op 300 meter van het gebouw komt.

Heb je klachten over Winc Academy (bijv. over de opleiding, het lesmateriaal, de docenten) stuur dan een mail naar welkom@wincacademy.nl.

Binnen 4 weken zal er een reactie komen op je bericht. Deze klacht wordt vertrouwelijk behandeld. Als er langere tijd nodig is om onderzoek te doen wordt u hiervan binnen deze vastgestelde termijn in kennis worden gesteld waarbij het uitstel wordt toegelicht. Bovendien krijgt u een indicatie wanneer wij met uitsluitsel kunnen komen. Mochten wij ondanks zorgvuldigheid toch niet tot een oplossing komen dan kun je je klacht voorleggen bij een onafhankelijke derde, te weten Celeste ten Broeke klachten@wincacademy.nl. Uitspraak van deze onafhankelijke derde is voor Winc Academy bindend. Eventuele consequenties worden door Winc Academy snel afgehandeld.

Klachten worden geregistreerd en twaalf maanden bewaard.